Lastig? Maak breuken vermenigvuldigen inzichtelijk!

Hoeveel is 2/3 van 12. En 1/6 x 24? Voor veel leerlingen blijft dit heel abstract. Ze hebben geen beeld bij de getallen en zien een breuk als een bedreiging. De oplossing ligt niet in het heel veel oefenen van abstracte sommen. Op de korte termijn kun je kinderen hiermee het ‘trucje’ aanleren, maar daar blijft het bij. Op het moment dat ze deze vaardigheid moeten toepassen zullen ze vastlopen als er een tekort is aan inzicht. Voor kinderen die geen beeld hebben bij dit type sommen zul het beeld dus moeten creĆ«ren.

Met de Oefenset Breuken Vermenigvuldigen maak je het vermenigvuldigen met breuken visueel en kun je veel voorkomende sommen inzichtelijk oefenen.

Op de afbeelding hieronder zie je dat de som 3/4 van 16 visueel is gemaakt. De 16 kunststof dopjes worden gelijkmatig verdeeld over de vier blauwe foamplaten. Daarna wordt 1/4 apart gelegd zodat 3/4 apart in beeld is en geteld kan worden. Op deze manier kun je als leerkracht of begeleider allerlei samen maken met halven, derden, vierden, vijfden en zesden.

Deze set bestaat uit oefenkaartjes met breuken, 5 foam dobbelstenen, 5 foamsets in 2, 3, 4, 5 of 6 delen en een set kunststof pionnen om aantallen in de foamdelen te plaatsen

Hoe werkt dit in praktijk? Neem bijvoorbeeld de kaart waarop 2/5 staat. Pak de dobbelsteen die erbij past (met 15, 25, enz) en gooi. Stel je gooit 15 dan pak je 15 pionnetjes. Vervolgens pak je de 5-delige foamvorm (de groene op bovenstaande afbeelding) en verdeelt de pionnetjes gelijkmatig over de 5 delen (dus 3 in elk deel). Daarna pak je 2 van de 5 delen (2/5) weg en telt de pionnen (6). Het antwoord op de som 2/5 x 15 is dus 6 en is nu visueel voor de leerling.

De Oefenset Breuken Vermenigvuldigen is superhandig om individueel te oefenen of te gebruiken aan een instructietafel. Je zult merken dat de kinderen niet langer gaan gokken met abstracte antwoorden, maar inzicht krijgen in wat het is om te vermenigvuldigen met breuken. Aanrader voor groep 7 en 8!

Bestel Oefenset Breuken Vermenigvuldigen